Yönetim Fonksiyonlari

26.01.2011

 

  1. Planlama: Ne, nasıl, nerede, niçin, ne zaman?

  2. Örgütleme: Kim neyi, ne kadar yetki ile ve hangi fiziksel ortamda gerçekleştirecek?

  3. Yöneltme: İş birligi ve ekip çalışması.

  4. Koordinasyon: işler nasıl birbirini izler. En önemliden başlayarak önem sırasına göre faliyet yapmak.

  5. Denetim: Neler yapıldı? Ne kadar başarı elde edildi? Neler yapılmadı, neden yapılmadı? İLAHİ YASALAR (Sünnetullah)* dan Bazıları:

 

  • Allah’ın rahmeti ve Yardımı Cemaat (Birlik ve beraberlik) üzerinedir. O halde En büyük yardımcımız olan Allah’ın yardımına ihtiyacımız varmı? Var diyorsak. Birlik ve beraberlik vaz geçilmez ilkemiz olmalı.

  • Allah’ın azabı Ayrılıktadır. Fitnenin fesadın ayrılığın olduğu yere sürekli azap yagar. Azap: Büyük sıkıntı, eziyet demektir. Sıkıtı nın öbür adı sitresdir. Sitres insanı psikolojik, Ailevi ve toplumsal sorunlara doğru götüren sinsi bir virüsdür.

  • Yönetim işi ekip işidir: Takım çalışmasıdır. Paslaşmadır. Düşündüğümüz zaman bunu bütün kainatta görmemiz mümkündür.

 

Örneğin İnsan: Eller, ayaklar, gözler, kulaklar, kalp, ruh, etler, kemikler, sinirler, hücreler, saçlar, kaşlar, tırnaklar, bağırsaklar, mide, beyin, cigerler, böbrekler, damarlar, kan. Bütün bunlar ve daha sayamadıklarımız görev bölümü yapmışlar takım halinde çalışmaktadırlar.

 

Örneğin Ev: Anne baba, çocuklar aileyi oluşturur. Aile evde barınır. Evde ise Mutfak, banyo tua-let, oturma odası, misafir odası, ebeveyn odası, koltuk, masa sandalye, yatak yorgan, buz dolabı, çamaşır makinası, bulaşık makinası, vitrin, süpürge, tencere tava, tabak kaşık, bardak çay, çaydanlık, kaşık şeker hepsi birbirine muhtac. Hepsinin görevi güzel hepsinin görevi ayrı. Ama hepsi oradaki fertlere hizmet için var.

 

Bu ve buna benzer örnekleri çoğaltmak mümkündür. O halde ekip olarak her arkadaşımız üstlendiği rolunu en güzel biçimde yaptığı takdirde ekip çalışması hasıl oldu demektir. İşte bu ve buna benzer hususlar ilahi kanunlardır. Başarılı olmak isteyen fert ve yöneticiler bu ilahi yasaları dikkate aldıkları ölçüde başarılı olabilirler. Aksi durumda başarısızlık kaçınılmazdır.

 

 

Allah’ın kanununda asla değişiklik bulamazsın.” (Ahzab 62)

 

* SÜNNETULLAH (Allah’ın kanunu)

 

 

Hazirlayan: Mehmet Kilavuz (Mh.Fatih Camii)

Dizayn :Şükür Kandemir

Kommentar schreiben

Kommentare: 0