Kur'ana göre iyi bir Yönetici (1)

12.03.2010

Kur'an-a göre iyi bir yöneticide şu özellikler bulunmalı :

 

1- İyi bir yönetici, iyi bir okuyucu olmalı!

Yüce Allah Alemlere Rahmet olarak gönderdiği Peygamberine ilk talimat olarak OKU emrini vermiştir. Buna göre Yönetici kendini, Kainatı, toplumu iyi okumalı. Nerede Yönetici ise, oradaki işini ilgilendiren kitaparı okumalı. Günlük olarak bir gazete takip etmeli, hiç olmazsa ayda bir kitap okumalı. Bulunduğu ilde ve yaşadığı dünyada neler olup bittiğini bilmeli.

Yönetici ,yönettiği derneğin veya vakfın tüzüğünü çok iyi okuyup anlamalı.

 

2- Kurana göre iyi bir Yönetici güvenilir olmalı. Bilmeli ki, güvenilir olmak bütün Peygamberlerin ortak özelliğidir. Hiç bir kimsenin hiç bir kurumun bir kuruşuna dahi tenezzül etmemeli, hiç bir şahsın sırrını başkalarına söylememeli. Asla ve asla laf taşımamalı. Kimden ne duyarsa duysun ,onu araştırmadan ,dinlemeden, inanmamalı ve işlem yapmamalı. Hz. Yusuf Mısıra maliye bakanı olma arzusunu bildirdikten sonra, “muhakkak ki ben güvenilir biriyim ve bu işi iyi biliyorum“ Sözünden açıkca anlaşılıyorki iyi bir yönetici güvenilir olmalı ve işini çok iyi bilmeli.

 

3- Kurana göre iyi bir Yönetici :sorumluluğunun bilincinde olmalı. Bilmeli ki üzerine aldığı görev Allah'ın ve insanların ona verdiği bir emanettir. Bir sorumluluktur! Ahzap suresi ayet 72 de yüce Allah : sorumluluğu, emaneti (yöneticiliği) göklere yere ve dağlara teklif ettiğini, ancak bunların, bu sorumluluğu alamadığını, korkup ürperdiğni,fakat bu görevi, insan oğlunun yüklendiğini söyler. O halde yönetici zaman zaman bu ayeti okuyup düşünmeli. Ve demeliki göklerin yerlerin ve dağların kaldıramadığı, korkup ürperdiği bu görevi, ben üstlendim! Allahım ! Nasıl calışmalıyımki bu görevimi hakkıyla ifa edebileyim?

 

4- Bu görevi hakkıyla yapmak isteyen iyi bir yönetici :istişareye çok büyük önem vermeli. İstişare :Bir işi daha iyi yapabilmek için başkalarının fikrini almaktır, danışmaktır. Allah yeryüzünde ınsan yaratacagı zaman meleklere bu konuyu açması ,Allah'ın bu işi bilmemesi manasına gelmez. Bilakis biz ınsanlara öğretmesi manasına gelır. Kuranda şura (danışma) suresinin olması, Ali-İmran 159. ayetinde

"Ey Muhammet! Yapacağın işler hakkında onlara danış", talimatının verilmesi, bu talimata uyan Peygaberimizin bir çok konuyu hem sahabeye hemde eşlerine danışması, istişare etmesi bunun önemini göstermektedir.

 

İSTİŞARE İLGİLİ BAZI SÖZLER:

 

- Akıldan büyük hazıne, cehaletten daha ileri fakirlik, danışmaktan daha kuvetli destek yoktur. (Halife Mansur)


- Danışan dağdan aşar, danışmayan ovada şaşar. (Ata sözü)


- Üç şey, üç şeyi bozar :

1.Kendini beğenmek Müşavereyi. 

2.Acele etmek tecrübeyi. 

3.başkalarını hakir görmek iyi düşünmeyi bozar. (Hz.Ali)

 

Hazreti Hasan der ki insanlar üç ceşittir :

1) Tam adam : bilir, rey sahibidir ve DANIŞIR.

2) Yarım adam : bilir, rey sahibidir danışmaz

3) Sıfır adam : bıimez rey sahibi değildir danışmaz


Hazırlayan : Mehmet KILAVUZ

Yorum Yaz

Kommentar schreiben

Kommentare: 1
  • #1

    Mehmet Kılavuz (Samstag, 27 April 2024 12:04)

    İyiki bu yazılar kayıp olmamış.