Okumak 1 (2011)

10.03.2011

Okumak ne anlama gelir?

 

Sözlükleri inceledigimizde görürüz ki Okumak : İncelemek, Çagırmak davet etmek, yüksek sesle seslendirmek, dile getirmek, yazılı bir metni yüzünden okumak gibi manalara gelir.

 

Okumak görerek olur, dinleyerek olur, susarak olur, düşünerek olur, konuşarak konuşturarak olur. İnceleme yaparak olur, araştırma yaparak olur. Okumak hem ilahi hemde mecburi bir sanattır. Hayata gözlerni açar açmaz okumaya başlar aslında insan, bu okuma hem ilhi hem mecburi bir okumadır. Bakarak eşyayı görmeye başlar, ağlayarak bir veya bir kaç derdini anlatır. Elleriyle eşyayı eller ve keşfeder. Bunlar okumadır. Hemde beşikte başlayan bir okuma. Der ya Hz.Nebi (as): "İlim beşikten mezara kadar devam eder"diye.

 

Çocuk bakarken dinlerken, ağlarken, susarken, yaptığı bu okumalar da, içinde bulunduğu ortamın etkisiyle okuması şekillenir. Çocuk okur anneyi, babayı, aile de bulunan diğer Üyeleri,eşyayı okur ve okuduklarıyla etkilenir.

 

Nihayet eğitim ve öğretime başlayınca da yazıları okumayı, kitabı okumayı öğrenir. Buradan bakıldığı zaman denebilirki asıl okuma çocuk gibi yapılan okuma olmalıdır. Yani hiç bir şeyden etkilenmemiş (Ümmi) tertemiz bir kalp ve dimağ, şartlanmamış bir Akıl ve sonra:  önce göz okumalı, kendini, başkalarını, bağı bahçeyi, ağacı kuşu, ormanı, yeryüzünü gökyüzünü. Kulağı ile okumklı. çıkan sesleri atılan çığlıkları ve kahkahaları, rüzgarın sesini, ırmağın akışını ezanın cümlelerini, kalbinin atışlarını dinlemeli işte bunlar kulağın okumasıdır.

 

Canlıları renkleri çeşitleri farkları, yaşayanları, ölenleri, cansızları, yetimleri, öksüzleri, anne babalıları, fakirleri, zenginleri, mutluları, mutsuzları. Bu okuma ve algılamalardan sonra ;Bu çeşitli acıların mutlulukların hikmet ve çarelerini,sebep ve sonuçlarını anlayıp bir nizam vermek amacı ile gözuyle bakarak,diliyle mırıldanarak,aklıyla anlayarak okuması gereken kitabı ( Kur’an)ı ve kitapları okumalı ,aileyi ve toplumu okumalı sorunları tanıyp tesbit edebilmeli, çare ve çözüm üretmeli.

 

İşte ayda bir yazmakta oldugumuz bu yazılar esasında bir yazıdan ziyade, kitabı ve kitapları ,makaleleri ve okunması gereken faydalı bilgileri okumaya yönelik bir teşvikden ibarettir.İnsanlardan bazıları vardır ki bol bol okurlar. Günleri dolu dolu geçer. Bunlara diyecek yoktur. İnsanlardan bazıları da vardır okumak ister fakat kitabı yahut gazeteyi eline almasiyla uyuması bir olur.Kitap ona adeta bir uyku hapı gibidir. Bazı insanlar da var ki okumak üzere eline aldığı yazıların uzunlugundan ve bazı kelimeleri anlamadıgından sıkılır ve okumayı terkeder.

 

Bütün bunları hesaba katarak az öz fakat çok mana ifade eden ,anlaması biraz daha kolay cümleler, Öz deyişler,Ata sözleri ile de destekleyerek insanları okumaya alıştırmak ve okumak iseyene azıcık da olsa katkı sağlayabilmektir hedefimiz.

 

Hazirlayan : Mehmet KILAVUZ

Kommentar schreiben

Kommentare: 0