Yönetici ve Sorumluluk

25.02.2010

İyi bir yöneticide bulunması gereken Özelliklerden birisi hiç şüphesiz Sorumluluktur. 

Sorumluluk : Bireyin uyum saglaması,üzerine düşen görevleri yerine getirmesi ve kendine ait bir olayın başkaları üzerindeki etkilerinin sonuçlarını üstlenmesi,başkalarının haklarına saygı göstermesi ve kendi davranışlarının sonuçlarına sahip çıkabilmesi olarak tanımlanmaktadır


Başka bir tarif şöyledir ''Kişinin kendi davranışlarını veya kendi yetki alanına giren her

hangi bir olayın sonuçlarını üstlenmesi,mesuliyet demektir. İdareci kimdir? Cevap olarak derizki her insan bir idaercidir.Eger insan düşünürse bunu anlayacaktır. Fakat bazı insanlar kendisi  ve ailesinin idaresi dışında birde kamu veya özel sektöre ait kurum ve kuruluşlarda görev almak sureti ile idareci olmaktadır. O halde idareci konumunda olan herkes'in en önemli vazifesi sorumluluk bilincinde olmasıdır.

Yapılan sorumluluk tarifinden hareketle şunları söylemek mümkündür.             

Uyumlu çalışmak: Unutmayalım ki insan sosyal varlık olması sebebi ile hiç bir yerde tek başına degildir.

Başkan ise yardımcısı,sekreteri,muhasebecisi vs arkadaşları vardır üyeleri vardır sorumlu bulundugu kişi veya kişiler vardır. Bütün bunlarla uyumlu olmak durumundadır. Aralarında ne tür tartışmalar olursa olsun mutlaka orada kalmalıdır. Tartıştıkları mekandan çıkar çıkmaz artık o tartışma orada bitmeli asla ve asla onu kin ve intikama dönüştürmemelidir.

Üzerine aldığı görev ne ise onu mutlaka zamanında ve hakkı ile yapmalıdır. İdarecı konumunda olan insan yapması gereken görevini yapmadığı takdirde maddi ve manevi zararlar meydana gelecektir.

O zaman tüm zararları kendisi üstlenmek zorundadır. Eğer üstlenmeyip bu zararı idare ettiği insanlardan temin ederek öderse kul hakkına tecavüz etmiştir. Hatta eski ama hic tazeliğini kayıp etmeyen bir değimle söylemek gerekirse tüyü bitmemiş yetimlerin malını heder etmiş olur, ki bu kul ve kamu hakklarına tecvüz etmiştir. Kul Hakkınında Allah tarafından af edilmedini herkes bilir! Temsil ettiği müesseseyi madi olarak zarara uğratmıştır.

Manevi zararın telafisi ise dahada zordur! Hatta imkansızdır.

 

Sonuc olarak diyebilirizki iyi bir idareci kendi ihmali ve beceriksizliği yüzünden meydana gelen zararları kendisi ödeyendir. İyi bir idareci sorumluluğun bilincinde olandır. Eğer işini zamanında ve eksikzsiz olarak yapamıyorsa derhal ayrılmalıdır. Kötü bir idareci işini zamanında ve güzel bir şekilde yapmayandır, sorumluluğunun bilincinde olmayandır.

Unutmayalım ki Allah sorumlulugunun bilincinde olan kullarına cennet vaat eder.

  

Hazırlayan : Mehmet KILAVUZ

Yorum Yaz

Kommentar schreiben

Kommentare: 0